Selecteer een pagina

Het verhaal van Nakiru Rinski

Door: Rinske Meulendijks

Nakiru Rinski. Zo werd ik genoemd door mijn Oegandese collega’s tijdens mijn stage bij één van de mooiste lodges van Afrika. Rinski, omdat ze Rinske niet konden uitspreken. Nakiru, omdat het ‘regen’ betekent in de taal van hun stam. Ik wist even niet wat ik hiervan moest denken. Wij kaaskoppen hebben geen positieve gedachten bij het woord ‘regen’. Toch begonnen mijn traanbuizen een beetje te lekken, toen zij mij daarna uitlegden dat regen voor hen een ‘blessing’ is, ofwel een zegen. Oeganda kent twee hele droge periodes, waarin grond en natuur worden verwoest door droogte en water zeldzaam wordt voor mens en dier. Wanneer het dan eindelijk regent, is dat voor de bevolking een zegen.

Mijn verhaal

Ik wil jullie graag meenemen in het verhaal over mijn passie voor Oeganda. Het begon allemaal tijdens mijn stage in het tweede jaar (2015) van de Hbo-opleiding Functiegericht Toerisme en Recreatie met als afstudeerrichting Manager Recreatie-onderneming. Zoals ik iedereen kan aanraden, wilde ik per se mijn stage in het buitenland lopen. Ik studeer immers niet voor niets toerisme. Al snel kwam ik uit op de vacature voor assistent-manager op twee van de vier 5-sterren lodges van Wildplaces Africa in Oeganda.

Tijdens de zes maanden dat ik in Oeganda woonde en werkte, ben ik smoorverliefd geworden op het adembenemende en veelzijdige land, de fenomenale mensen en de indrukwekkende cultuur. Nergens in Afrika vind je zoveel verschillende landschappen als in Oeganda en zelden zijn de mensen zo aardig als Oegandezen. Je wordt behandeld als familie. Een half jaar gewoond en gewerkt met deze fantastische mensen, waarna zij mijn tweede familie geworden zijn.

Waarom?

Terwijl ik werkte voor de vier luxe 5-sterrenlodges van Wildplaces Africa, kwam ik erachter dat Oeganda nog helemaal niet zo bekend is bij de Nederlandse toerist als luxe reisbestemming. De meesten denken eerst aan landen als Zuid-Afrika en Tanzania, terwijl men juist in Oeganda het échte Afrika kan ontdekken zonder de drukte van duizenden andere toeristen om zich heen. Bovendien is de bevolking in Oeganda enorm dankbaar voor het toerisme in hun land, terwijl een groot gedeelte van de bevolking in de toeristische gebieden van bijvoorbeeld Zuid-Afrika en Tanzania de toeristen intussen liever weer zien vertrekken.

Ik heb zelf meegemaakt wat Oeganda en de extreem luxe lodges te bieden hebben en deze uiterst bijzondere ervaring wil ik dan ook graag door anderen laten beleven. Met deze blog (en aankomende blogs) wil ik iedereen kennis laten maken met mijn verhaal en Oeganda zelf. Ik wil Oeganda beter op de kaart zetten en hiermee mensen enthousiasmeren om ook ooit de ongerepte parel van Afrika te ontdekken.

Volg mijn blogs als je wilt weten hoe de mooiste lodges van Oeganda eruit zien en wat voor bijzonders Oeganda te bieden heeft. Wist je bijvoorbeeld dat de oorsprong van de Nijl zich in Oeganda bevindt? En dat in Oeganda de zeldzame berggorilla’s en unieke Shoebills te vinden zijn? Stay tuned en volg Nakiru op Facebook, Instagram of LinkedIn!